Att bostadsmarknaden är problematisk i våra större städer är lite av en underdrift. Även om det finns ljusglimtar så måste man också våga peka på problemen som finns i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala.
Problem som ligger i att man dels har en enorm inflyttning, dels att många ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter skett och dels att man också haft en för defensiv inställning till byggande av nya hyresrätter. Detta har gjort att priserna för bostadsrätter stigit till närmast absurda nivåer och att detta i sin tur stängt ute framförallt yngre människor från bostadsmarknaden.
Yngre personer som får förlita sig på andrahandsmarknaden med allt vad det innebär i form av korttidskontrakt, höga hyror, risk i att bli lurad och en påtaglig stress som hämmar utvecklingen. Där kan du göra skillnad.
Hyra ut villa – du bestämmer
Äger du en bostadsrätt och vill hyra ut i andra hand så kan du välja att göra detta på ett schysst sätt. Det finns tydliga regler som ska följas om man vill hyra ut i andra hand. Dessa gäller primärt för hyresrätter och bostadsrätter – men även du som villaägare bör veta att det finns saker att tänka på i samband med att du hyr ut ditt hus, eller ett rum i detta.
Att hyra ut en villa – eller delar av den – innebär att du har större frihet. Du behöver inget tillstånd, men du ska definitivt ändå fundera på exempelvis hyra – som ska vara skälig! – och på försäkringar samt på att låta en besiktningsman titta närmare på husets skick. Du bör även tillsammans med hyresgästen gå igenom inventarier och upprätta dessa i ett avtal som ni båda signerar.
Hyra ut i andra hand – du måste ha tillstånd
Ska du hyra ut i andra hand och är ägare till en bostadsrätt så finns det inte samma frihet som vid uthyrning av en villa. För att kunna hyra ut en bostadsrätt så måste du ha ett tillstånd från bostadsrättsföreningen. Idag har detta blivit enklare att få och detta som en följd av att man strukit beaktansvärda skäl som tidigare krävdes.
Numera räcker det med att man anger skäl som anledning till att man vill hyra ut i andra hand. Det kan översättas till exempelvis att du vill prova samboskap, att du ska jobba på annan ort, att du kommit in på en skola i en annan stad eller att du ska ut och resa under en längre period. Oavsett vilket dock: du ska alltid ha ett tillstånd, annars bryter du mot lagen och det kan i värsta fall innebära att din bostadsrätt återkallas av föreningen. Tänk även på hyran ska vara skälig och inte överstiga dina egna kostnader för kapital- och drift.
Vad gäller uthyrning av en hyresrätt så behövs de beaktansvärda skäl som alltså strukits bort i samband med uthyrning av bostadsrätter. Det innebär att det också är betydligt svårare att få ett tillstånd för att hyra ut i andra hand om man har ett hyreskontrakt. Svårt – men långt ifrån omöjligt. Rådet är att du skapar en dialog med fastighetsägaren eller föreningen och förklarar varför du vill hyra ut. Skulle du nekas så kan du överklaga till Hyresrättsföreningen.